Advertisement@dato muda's blog

JOM REGISTER JADI AGENT TOPUP!

KLIK untuk ketahui jadi agent fastopup!

Thursday, January 20, 2011

...jadi lah manusia yg berguna kpd org lain

Assalamualaikum....apa kabaq smua??harap2 smua pembaca sihat2 naa,..tp lau xsihat nk baca blog dato cm na an...hahaha...ok2,ptg2 gini,..elok gak lau kita kenal dan cuba igt balik apa yg kita wat sbelum nie...=)

hidup ini mmg mcm anugerah laaa...bkn setakat macam jaa,..dah mmg anugerah daa pon,..jd bila kita sembang pasai anugerah,sah2 benda tuh nikmat dari Allah,...asalkan benda baek jaa dan bawak manfaat tu laa nikmat,..jd,xnk ka kita manusia yg bermanfaat dan berguna kpada org laen???you got the point,already??....
sudah tercatat sudaa,....dan ada hadis yg berbunyi....

"Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain." (HR. Muslim)..

hidup ini boleh kata mcm roda basikal gak ...(terpulang kpada anda,jnji roda,..lau dah mmg nama tayar ,mmg roda la tuh..hehe)....ok,lau roda laa,mesti ada yg dok kt ats,n mesti ada yg bawah kan??....jd,..xyah nk tipu laa lau korg xpnah rasa gagal dan berjaya,...nk citer sal berjaya nie,..bkn kata masuk "u" jaa,lau dpt menang tuju biji guli pon dah kira berjaya la tuh,..asalkan bnda kita wat tuh,benda yg baek,..tp lau dah menang tikam nombor ekoq,..mmg bkn laaa,..tu bole kata bala la tuh,...mcm cita ngangkung kt panggung tuh,..aku paling tertarik dekat part bila azlee nasihat kt ezad,..tikam biar kena pada badan nyaa,jgn pada ekoqnyaa sbb ekoq bole gerak2,...jd,ada laa msj dye tuh supaya jngn maen nombor ekoq...

yg bulat laa,part azlee ckp tikam pada badannya...hahaha..mendalam tuh meaning dye kt ezad


jadi bebalik kpada tajuk kita tadi,...mmg kita nie sepatutnyaa mnjadi berguna utk org laen,..
xsalah kan lau kita tunjukkan ase gembira kt org laen ,..tu laa org pangge pengorbanan,...besar tuh pahala bila kita wat org laen gmbira,..apatah ag setakat senyum ajew,...jadi,..korg nt bila jumpa org rajin2 laa amalkan 3S norh...(salam,sapa dan senyum)...ikut turutan,..bg dulu salam,n bersapa,..kenal2 dulu sapa nama dia,..pas tuh nt bila jumpa baru senyum...nt lau xknai,trus p senyum kt org tuh,..xpasai2 kena 'cop' org gila plak..hahahhaa..ok2,kita stop sini,..nt jumpa ag pada ari ,waktu dan masa yg laen,...(
xbole kata pada ari,waktu,masa yg sama,..sbb masa tu bergerak..ok)....sekian,assalamualaikum...=)

gambaq buat hiasan,xdak mengena yg aktif mahupon yg  pasif,,ahah!




Rasulullah bersabda, maksudnya: “Manusia yang paling dikasihi Allah ialah orang yang memberi manfaat kepada orang lain dan amalan yang paling disukai oleh Allah ialah menggembirakan hati orang-orang Islam atau menghilangkan kesusahan daripadanya atau menunaikan keperluan hidupnya di dunia atau memberi makan orang yang lapar. Perjalananku bersama saudaraku yang muslim untuk menunaikan hajatnya, adalah lebih aku sukai daripada aku beriktikaf di dalam masjid ini selama sebulan, dan sesiapa yang menahan kemarahannya sekalipun ia mampu untuk membalasnya nescaya Allah akan memenuhi keredhaannya di dalam hatinya pada hari Qiamat, dan sesiapa yang berjalan bersama-sama saudaranya yang Islam untuk menunaikan hajat saudaranya itu hinggalah selesai hajatnya nescaya Allah akan tetapkan kakinya(ketika melalui pada hari Qiamat) dan sesungguhnya akhlak yang buruk akan merosakkan amalan seperti cuka merosakkan madu.” (Riwayat Abu Dawud).


4 comments:

maryamdicky said...

salam~~wah, syukran sang nizar!!!
Serius, Subhanaallah, memang kena sangatlah post ang yang ni ngan aku la ni!

'bagai mendiamkan pekikan minda,
bagai membalut luka di hati!'

DATO MUDA NIZAR said...

haha....xda apa laa sgt maryam,...skadar isi blog aku ni..smbil2 tuh,minta pandangan org..huhu..anyway,..jgan diam2 cangkui berkarat sudaaa...hahaha

awekmerahjambu said...

xtgok lg ngangkung..ehehe..gud entry..=)

Make Your Own Words™ said...

hehehe...yup btul2..
bla dah wt pngorbanan tu jgn la kita rungut slpas tu.

Post a Comment

feNoMEna DaTO muDa nIZar!

kenyataan Dato Muda

Segala yang terkandung di dalam blog ini hanyalah bertujuan untuk berkongsi pendapat dan cerita. Andai ada yang salah, terkasar bahasa atau menyinggung hati, harap dimaafkan. Segala kesulitan yang dihadapi amat dikesali.

 
Free Host | lasik surgery new york